Ninna Garm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ninna Garm
Født1945[1]Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Sverige

Ninna Garm (født 1945) er en norsk spesialpedagog og utdanningssosiolog. Hun studerte ved Stockholms universitet.

Hun har gjennom yrkeslivet fulgt to faglige hovedspor, ett spesialpedagogisk og ett spor med utdanningssosiologisk forankring.

Det spesialpedagogiske sporet førte til jobb med utdanning av vernepleiere og til stilling som opplæringsleder i Akershus HVPU i de årene reformen ble gjennomført.

Det utdanningssosiologiske sporet førte blant annet til jobb som undervisningsleder ved STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt). Arbeidet ved STAMI innebar nordisk og internasjonalt samarbeid om bedriftshelsetjenesteutdanning, og Ninna Garm bidro til å gjøre den norske utdanningsmodellen kjent gjennom faglig medvirkning i større konferanser både i Norden, Canada og Japan. Ninna Garm har videre arbeidet ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS), først som undervisningsleder og senere som forskningsleder. Hun var ansvarlig for et større aksjonsforskningsprosjekt om arbeidsforhold og helse. Prosjektet inkluderte ansatte ved samtlige fengsler og friomsorgskontor i Norge. Sykefraværet i kriminalomsorgen ble redusert i en lengre periode etter at prosjektet var gjennomført. KRUS deltok i et nordisk samarbeid om fengselsreformer i Baltikum. Ninna Garm gjennomførte et forskningsprosjekt om menneskerettigheter i estiske fengsler samt evaluering av det nye menneskerettighetsfaget i estiske skoler.

Ninna Garm har også vært byrådssekretær i Oslo kommune for Arbeiderpartiet under Rune Gerhardsens byråd, og utdanningspolitisk rådgiver i YS. Hun har arbeidet som førsteamanuensis ved lærerutdanningene på Universitetet i Tromsø og på NTNU. I Tromsø var hun ansvarlig for et samarbeidsprosjekt med Pomoruniversitetet i Arkhangelsk om utdanning av spesialpedagoger. Etter at hun ble pensjonist, har hun fortsatt som veileder og sensor både i Tromsø og Trondheim, samt Universitetet i Oslo. Hun har også arbeidet som privatpraktiserende logoped.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Garm, Ninna mfl: Utdanning mellom styring og danning et nordisk panorama. Akademika, ISBN 9788251929295
  • Garm, Ninna: Den vanskelige inkluderingen. Klasseledelse 2. utg. Oslo : Universitetsforlaget, 2004
  • Garm, N., & Karlsen, G. E. (2004). Teacher education reform in Europe: the case of Norway; trends and tensions in a global perspective. 'Teaching and teacher education, 20(7), 731-744. https://doi.org/10.1016/j.tate.2004.07.004
  • Garm, N., & Roos, M. (2014). Utdanningspolitikk. Norsk pedagogisk tidsskrift, 98(06), 389-394.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File, VIAF-ID 229312605, besøkt 26. mars 2020[Hentet fra Wikidata]