Nylatin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nylatin, Neolatin ofte kalt legelatin, betegner den utviklingen det døde språket latin har gjennomgått siden det sluttet å være et folkespråk en gang i middelalderen.

Språket delte seg i to grener. Det ene er nå moderne italiensk, det andre og arkaiske latin ble kirkens og prestenes språk. Dette var logisk fordi alle kirkens grunnskrifter etterhvert var oversatt til latin, samtidig med at den katolske tro ble utbredt til stadig flere språkgrupper. Den indre kommunikasjonen ble avhengig av et felles språk, som da ble latin.

Etterhvert ble latin de lærdes språk også utover religionens grenser. Nye vitenskapsgrener kom til og hadde behov for ny terminologi. Mellom år 1600 og 1900 ble det avfattet et betydelig antall større vitenskapelige verker på latin. I disse finnes et antall ord og begreper som ikke fantes i språket eller folks begrepsverden før den tid.

Vitenskapelig latin med noe tilsetning av gresk ble, og er trolig fortsatt, et språk i utvikling.

For øyeblikket[rediger | rediger kilde]

Og termen Nylatin betegner nå en oppdatert og forenklet versjon av Interlingua, som har som mål å forene folkene i den latinske språkfamilien gjennom et språk med nesten fullstendig forståelse uten forhåndsstudier. For øyeblikket er det et internettfellesskap bestående av flere filologer og spesialister fra ulike land som koder og sprer dette nye hjelpespråket.

Dette standardspråket ble startet i 2006, foreslått av filologen Jordi Cassany Bates, og blir fremmet og utviklet kollektivt i prosjektet Vía Neolatina, sammensatt av spesialister og filologer fra ulike land. En grammatikk og et ordliste ble publisert i 2019: Grammatica Essentiale Neolatina, som er en reform av en tidligere grammatikk publisert i 2012. Siden den gang har fellesskapet av studenter og talere av neolatin vokst takket være internett, i grupper på Facebook, Instagram, Reddit, Telegram og Discord. Det er flere blogger dedikert til dette språket, som Voces Neolatinas, La Gabbia eller Mondo Neolatino. Språket ble presentert ved Universitetet i Barcelona i 2011 og ved Universitetet i Kiel i 2017, og på den første Intereslavisk språkkongressen i 2017 i Staré Město (Tsjekkia).

I 2022 ble det holdt en Internasjonal Kongress for Neolatinsk Romanse, med det formål å fremme prosjektet og studere den pan-romanske standarden fra ulike perspektiver, og samle kritiske bidrag fra pan-romanske filologer og lingvister. Denne kongressen fant sted 22. mai ved Universitetet i Valencia.

Eksterne linker[rediger | rediger kilde]