Oluf Melvold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oluf Melvold
Født13. des. 1843[1]Rediger på Wikidata
Død12. aug. 1897[1]Rediger på Wikidata (53 år)
BeskjeftigelseMusiker, dirigent, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Oluf Melvold (født 13. desember 1843, død 12. august 1897) var en norsk folkemusiker (fiolin), komponist og dirigent, kjent som «Østerdalens Strauss».

Han var født blind og kom fra garden Melvold i Åmot. Hans fiolinspill brakte ham til kongens slott flere ganger. Han studerte med blant andre Fredrik Ursin i Kristiania og debuterte som konsertfiolinist. Konserten ble omtalt av komponisten og anmelderen Halfdan Kjerulf. Melvold virket som musiker og leder for egne ensembler i Åmot, Elverum og til sist på Hamar, hvor han bodde inntil sin bortgang. Av dem han samarbeidet mye med kan nevnes T.N. Mykleby fra Åmot. Melvold var dirigent og klarinettist i Hamar Musikkforening og overtok ledelsen av Furnes Musikkforening i 1893. Han underviste også en stund ved lærerskolen i byen.

Melvold komponerte mange dansemelodier som poloneser, valser, masurkaer, reinlendere, polkaer og galopper. Bare noen av originalmanuskriptene (som Kongegaloppen) overlevde brannen som fulgte eksplosjonsulykken på Filipstadkaia i Pipervika under den andre verdenskrig 1943. Mange danser er bevart i avskrifter og er arrangert for ensemble av Ragnar Danielsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b imslp.org, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]