Ordenen Riddere av det hvite kors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ordenen Riddere av Det Hvite Kors er en ridderorden der oppbygging og organisasjon er esoterisk og hierarkisk i sin form. Ordenen ble stiftet i Chicago, USA den 27. januar 1863 da 129 norske utvandrere signerte et stiftelsesdokument. Ordenen kom til Norge og da først til Drammen for over 100 år siden.

Ordenen R.H.K. har sin opprinnelse i det norske selskap Nora i USA. I 1897 ble ordenen R.H.K. ført fra Amerika til Norge av Drammenseren Hans Hansen, og den 27. mars 1902 ble det stiftet en St. Olav-losje i Drammen. Denne datoen regnes derfor som ordenens stiftelsesdag i Norge. Rikslosjen i ordenen ble stiftet den 22. januar 1908, og da ordenen fikk sitt charter overlevert fra Amerika i 1914 var R.H.K i Norge formelt en selvstendig orden. Etter at ordenen ble forbudt under krigen tok aktivitetene til igjen etter krigen og i tidsrommet 1947 til år 2000 ble det stiftet 19 nye losjer i Norge. Ordenen R.H.K. er innordnet i fire kapitéler - St.Olavlosjene, St.Antoniuslosjene, St.Andreaslosjen, St.Mikaellosjen. Ordenen Riddere av Det Hvite Kors er en høygradsorden med i alt 33 Grader.

Ordenen består av 1450 (2014) brødre fordelt på 27 St.Olav-losjer i Norge. Alle landets losjer bærer navnet Losje St. Olav og med nummer i rekkefølge etter dato for stiftelsen. For å bli medlem i denne ordenen må man være over 25 år og være nordisk statsborger. Det arbeides for å bringe ordenens formål og innhold fram for menn som søker etter verdier i livet sitt, og det stiftes nye losjer og verves nye medlemmer. Diskusjoner av partipolitisk karakter eller om religiøse trosretninger innen ordenen er ikke tillatt. Denne ordenen er et lukket samfunn, men den er ikke hemmelig.

Erkelosjen i USA vedtok i 1911 at også kvinner kunne opptas som medlemmer i denne ordenen. R.H.K. var dermed den første norsk-amerikanske organisasjon som ga kvinner stemmerett, likestilt med menn i denne ordenen. De kalles Valkyrjesøstrene. Den 24. november 1953 ble «Losje Valkyrjen» stiftet. De har 12 losjer med ca. 450 medlemmer.

St. Olav-losjer i Norge[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • St.Olav posten. (2-2007. 3-2008)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]