Pinnestol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tre varianter av den norske pinnestoltypen budalstol
Windsor-stol fra rundt 1800, USA.

Pinnestol er en samlebetegnelse for stoler av tre, der stolbein, ryggstolper og -spiler er tappet inn i hull i stolsetet.[1] Dette er et konstruksjonsprinsipp som gjør at stolen ikke trenger en avstivende sarg rett under setet. Den har heller ikke ryggstaver som går i ett med stolens bakbein. Det er stolens kraftige sete som binder og holder sammen stolbeina og ryggen.

Bortsett fra setet, og for noen modeller et ryggbrett, er de fleste delene dreid. Pinnestoler er forholdsvis enkle å produsere, også uten avanserte maskiner, de ble ofte produsert som husflid og håndverk, både før og etter at møbelfabrikker ble anlagt.

I England ble det mot slutten av 1600-tallet utformet en pinnestol som ble forløper for den typen som på 1700-tallet fikk navnet windsorstol. Windsorstolen er konstruert som beskrevet ovenfor, men har ofte en horisontal deling av ryggspilene. Denne delingen går over i stolens armlener.

Windsorstolen dannet utgangspunkt for mange varianter også utenfor Storbritannia, blant annet i USA. Den norske budalstolen regnes som en av windsorstolens etterkommere.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gjerdi, Trond (1976), s. 30

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]