Portal:Trøndelag/Artikkel/12

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Trøndelag og del av arkivet Portal:Trøndelag/Artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Stiftsgården er Nordens største trepalé med tilhørende hage i Midtbyen i Trondheim, på hjørnet av Munkegata og Dronningens gate. Det var det største av de store trepaléene i byen fra siste del av 1700-årene og er også blant de største trebygningane i Norden. Paléet ble oppført i som privatbolig i 1774-78 av geheimerådinne Cecilie Christine von Schøller i en stilart i overgangen mellom rokokko og klassisisme.

I 1800 ble paléet solgt til staten og stiftsamtmannen og stiftsoverretten flyttet så inn. Stiftsgården har vært sentrum ved en rekke kongelige begivenheter, blant dem fire kroninger, to kongevelsignelser og ett prinsessebryllup fra 1818 til 2002. Stiftsgården fungerer i dag som den offisielle kongeresidensen i byen, og Kongen har disposisjonsrett. Den forvaltet av Statsbygg Midt-Norge. Når bygningen ikke benyttes av kongehuset, er selskapsværelsene åpne for publikum. Les mer