Rødor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødor
Nomenklatur
Alnus rubra
Bong.
Populærnavn
rødor[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenBøkeordenen
FamilieBjørkefamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Rødor (Alnus rubra) er et løvfellende tre i bjørkefamilien. Arten vokser langs den nordamerikanske stillehavskysten og er det vanligste løvtreet der.

Den blir høy til å være en oreart og kan bli opptil 28 m. Barken er glatt og grå. Bladene er 10–12 cm lange, 7 cm brede og har 10–15 rødlige nerver som ender i spisser på den nedre bladkanten. Den øvre bladkanten er hel. Hannraklene sitter 3–5 sammen og er opptil 15 cm lange. Hunnraklene sitter 3–6 sammen og er 1,2–2 cm.

Utbredelsen strekker seg fra sørlige California (34° nord) til sørøstlige Alaska (60° nord). Den vokser som regel mindre enn 200 km fra havet og lavere enn 750 moh, men det finnes noen populasjoner i sørlige Idaho.

Den er en kortlevet pionerart som dukker opp etter hogst og skogbrann. Rødor vokser både i rene bestander og sammen med andre trær som douglasgran, vestamerikansk hemlokk, kjempetuja, kjempeedelgran, sitkagran, kjempepoppel, oregonlønn og pil. Av og til kan den også vokse sammen med Frangula purshiana, Cornus nuttallii og oregonask. I nord hender det at rødor vokser sammen med papirbjørk og i sør, redwood. I undervegetasjonen finnes blant annet vinlønn, hyll, prydbringebær, nutkabjørnebær, djevelklubbe, klaseberglyng, stornesle, skunkkala og skogburkne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 27. september 2023. Besøkt 27. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for rødor Alnus rubra som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 27. september 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hannrakler med hunnrakler over og en knopp til venstre