Salvadora persica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salvadora persica
Nomenklatur
Salvadora persica
L.
Hører til
Salvadora,
Salvadoraceae,
Brassicales
Økologi
Habitat: ganske varierende
Utbredelse: Afrika, Sør-Asia

Salvadora persica er en eviggrønn busk eller et lite tre i den lille familien Salvadoraceae.

Den blir 6–7 m høy. Stammen er opprett og rikt forgrenet, og planten har en vid krone. Bladene er avlange eller nesten runde, 3 cm brede og 7 cm lange; de sitter parvis motsatte. Blomstene er små, gulgrønne og sitter i opptil 10 cm lange blomsterstander. Frukten er kjøttfull, 5–10 mm i diameter og rosa til fiolett når den er moden. Den inneholder ett frø.

Salvadora persica finnes på mange ulike voksesteder, som tornekratt, langs elver i ørkener og på savanner. Den foretrekker steder der grunnvann er tilgjengelig, men kan da klare seg selv på steder med årsnedbør lavere enn 200 mm. Den tåler mye salt i jorda og kan vokse langs havstrender og på steder i innlandet der salt felles ut. Åmene til flere sommerfuglarter i slektene Belenois, Colotis og Eronia lever på denne busken.

Arten er utbredt i det meste av Afrika utenom de tropiske regnskogene. Den finnes også på Den arabiske halvøy, sør i Iran og i Pakistan, India og Sri Lanka. Utbredelsen har nordlige utposter i Jordandalen.

Salvadora persica er mest kjent for at røtter og tynne greiner lenge har blitt brukt som tannbørster, spesielt av muslimer i India, Arabia og Afrika. Stoffer i bark og ved skal forebygge karies og hjelpe mot andre tann- og munnproblemer. Planten er også brukt mot andre sykdommer, blant annet gonoré og revmatisme. Frukten har en søt, aromatisk smak og spises rå, kokt eller tørket.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Vekstform

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]