Scutelleridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scutelleridae
Nomenklatur
Scutelleridae
Populærnavn
skjoldteger
Hører til
teger,
nebbmunner,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 500, 51 arter i Europa, 3 i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: kosmopolitter
Inndelt i

Scutelleridae tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Foruten tegene består nebbmunnene av plantesugere (Homoptera). De har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever av plantesaft fra planter og trær. Familien omfatter ca. 500 arter, men bare tre er funnet i Norge.

Noen arter er ganske fargerike

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse tegene har et uvanlig stort scutellum som når helt bak til spissen av bakkroppen og dekker den helt. Dette finnes imidlertid også hos noen Pentatomidae og Cydnidae. De er middelsstore til store teger (5 – 20 mm). Kroppen er bred og forholdsvis hvelvet, mer enn hos Pentatomidae. Antennene består av fem ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Scutelleridae lever på jordoverflaten, på planter og trær, og er plantesugere. Noen arter er skadedyr i landbruket, særlig artene i slekten Eurygaster, som er alvorlige skadedyr på hvete og bygg i Øst-Europa, Midtøsten og Asia. Disse tegene lever på ville gressarter om vinteren, men flytter over på det spirende kornet om våren, og lever først på de nye skuddene, senere på aksene. De kan ødelegge avlingene over store områder. I tillegg til at de skader plantene, sprøyter de kjemikalier inn i kornene som gjør at kornet blir usmakelig og uegnet til baking dersom mer enn 2 – 3 % av kornene er berørt. På den andre siden brukes enkelte tropiske scutellerider som mat.

De fleste artene finnes i varmere strøk. Bare et fåtall finnes i Norge.

Scutelleridae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg de norske Scuttelleridae. Det er tre arter i Norge.

Scutelleridae er plassert i overfamilien Pentatomoidea, sammen med tornteger (Acanthosomatidae), Aphylidae, Canopidae, Cydnidae, Dinidoridae, Lestoniidae, Megarididae, breiteger (Pentatomidae), Phloeidae, Plataspididae, , Tessaratomidae, Thaumastellidae, Urostylidae

Eurygaster testudinaria
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ottesen, P.S. (red.) 1993 Norske Insektfamilier og deres artsantall. NINA utredning 055, 40 sider.
  • Hågvar, Sigmund. 1984. Norske Breiteger. Overfamilie Pentatomoidea. Norsk entomologisk forening, Norske Insekttabeller 5, 15 sider.
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]