Sigma Guitars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sigma D-10. Produsert i 100 eksemplarer i 1980 for å feire 10-årsjubileet til Sigma Guitars.

Sigma Guitars er et gitarmerke som ble opprettet av selskapet C.F. Martin & Co. i 1970, og som var i produksjon helt frem til 2007.

I 2011 kjøpte det tyske firmaet ”AMI Musical Instruments GmbH” rettighetene til navnet, og relanserte Sigma Guitars, med hovedforskjell i at produksjonen ble flyttet til Kina.

Ettersom rettighetene til merkenavnet, og varemerket Sigma, i Amerika fortsatt tilhørte C.F. Martin & Co. etter salget til AMI, blir Sigma Guitars i dag i USA distribuert og solgt som Kindred Guitars.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av 60-tallet ble situasjonen særdeles vanskelig for mange amerikanske gitarmakere. Gitarer som var produsert Japan, men som lignet på de amerikanske, flommet markedet til en mye lavere pris enn de amerikanskproduserte. Disse gitarene ble derfor en stadig større trussel for amerikanske produsenters dominanse på gitarmarkedet. C.F. Martin & Co. bestemte seg derfor for å starte Sigma Guitars som et konkurransedyktig alternativ, for å ikke miste sin dominerende posisjon i det globale gitarmarkedet.[1]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

I 1970 ble merkenavnet Sigma Guitars lansert. Gitarene ble produsert i Japan, før de videre ble sendt til USA for inspeksjon og kvalitetssikring i forkant av salg.

Produksjonen fortsatte i Japan frem til 1983, før den ble flyttet til Korea (1984 – 1994). I 1994 ble gitarene produsert i Taiwan i tillegg til Korea, før produksjonen helt til sist ble flyttet til Indonesia frem til C.F Martin & Co. bestemte seg for å avslutte produksjonen i 2007.

Etter ”AMI Musical Instruments GmbH” kjøpte opp merkevaren i 2011, ble produksjonen satt til Kina.

[rediger | rediger kilde]

Sigma Guitars sine tidlige 70-tallsmodeller (1970-1975) kjennetegnes av et mye mer firkantet hodestykke, som lignet mer på en ”stekespade”. Logoen bestod av blokkbokstaver SIGMA i gulldekal, med det greske sigmasymbolet i perlemor ovenfor. Sigmasymbolet blir ofte beskrevet som en ”sideliggende M”.

Halveis inn i 70-tallet (ca. 1976) ble designet for logoen på hodestykket forandret til en gullfarget ”Martin-stil” som viste ”SigmaGuitars”. Rett under ble det trykt ”Est. 1970.” i en mindre blokkfont for å representere grunnleggingsåret. Hodestykkeformen ble også forandret for å gjøre gitarene mer lignende sine brødregitarer fra C.F. Martin & Co.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sigma History – Sigma Guitars». www.sigma-guitars.com (engelsk). Besøkt 16. januar 2018.