Sigmund Monen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sigmund Monen
Født29. aug. 1940Rediger på Wikidata (83 år)
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Bind om gruvedriften i Setesdal.jpg

Sigmund Andreas Monen (født 29. august 1940) er en norsk pensjonert adjunkt. Frem til han ble pensjonist arbeidet han ved Evje skule, men han er mest kjent som pådriver for å få etablert et bygdemuseum i Evje og Hornnes kommune.[1] I dette arbeidet kom han i kontakt med amatørgeologen Theodor Gautestad. Monen var selv interessert i stein og mineraler. Mye av innsatsen hans var knyttet til å sikre de verdifulle mineralene i museets samlinger. Monen er svært aktiv innen kulturlivet i kommunen også som pensjonist.

Evje og Hornnes geomuseum Fennefoss har per 2021 en permanent samling som inneholder med et stort antall mineraler funnet i de mange gruvene i Evje-Ivelandsområdet.

Kongens fortjenstmedalje[rediger | rediger kilde]

15. februar 2008 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv av ordfører Bjørn Alfred Ropstad ved et arrangement på Fennefoss museum. På diplomet stod det at han var lektor, og da Monen i ettertid oppdaget dette, kontaktet han Slottet for å opplyse at han stillingsbetegnelsen på diplomet måtte «nedgraderes» til adjunkt. Ved Slottet fant man da at fortjenstmedaljen burde oppgraderes fra sølv til gull. Ved nytt vedtak 25. mars 2008 ble han derfor tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Den nye utmerkelsen ble overrakt Monen den 25. november av konstituert fylkesmann Svein Åril.[2]

Gruvebøker[rediger | rediger kilde]

I 2016 publiserte Sigmund Monen et svært bind med tre bøker om gruvedriften på Evje og med noe om de andre gruver i Setesdal. Det som blir skrivet om den en gang svært viktige Flåt nikkelgruve, blir presentert som fortellinger av gruvearbeidere. Han hadde intervjuet mange gruvearbeidere og hadde skrivet ned alle historier om livet nede i gruvene, i de ulike anlegg på gruvetråkka, og nede ved smelteverket. Tittelen er: "Gruvedrift og nikkelindustri i Setesdal. Arbeidsfolk fortell m.m.". Bindet selges hos Evje og Hornnes kommune.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Setesdølen 25. november 2008 side 13
  • Monen, S. (2016): Gruvedrift og nikkelindustri i Setesdal. Arbeidsfolk fortel m.m. Bind med 3 bøker. Evje og Hornnes kommune. ISBN Samlekassett: 978-82-690462-0-5

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ronald Werner. «Evje og Hornnes geomuseum, Fennefoss» (PDF). STEIN - magasin for populærgeologi (2/2010): 22–25. «De geologiske og mineralogiske samlinger ble bygd opp gjennom hederverdig innsats av lærer, lokal historiker og mineralentusiast Sigmund Monen. Gjennom år med tålmodig arbeid for å skaffe de nødvendige midler, klarte han og sine støttespillere å bygge opp en samling som kan kalles imponerende stor, utfyllende og kvalitativ av internasjonalt betydning.» 
  2. ^ Refseth, Aud (25. november 2008). «Fra sølv til gull». NRK. Besøkt 26. februar 2021. «Monen kontaktet Slottet og påpekte at han ufortjent var blitt for høyt titulert. Det resulterte i en ny gjennomgang. Hans Majestet kom fram til at Sigmund Monen burde honorereres enda høyere enn det som først var tenkt - og sølv ble endret til gull, skriver Setesdølen.»