Skyggebrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skyggebrett for verktøy brukt i et produksjonslokale
Shadow board used to store and segregate cleaning utensils in a food factory
Skyggebrett brukt til å lagre og avskille rengjøringsredskaper i en matfabrikk

Et skyggebrett er en metode for å organisere verktøy som går ut på at man har en verktøytavle med bilder eller tegninger som viser hvor verktøyet skal henge når det ikke er i bruk.[1] Skyggebrett brukes blant annet på verksteder, i industri og på fabrikker. Det at verktøytavlen har skisser som viser hvilket verktøy som skal henge der gjør at operatører på en arbeidsstasjon raskt kan identifisere hvilke verktøy som er i bruk eller mangler. Tavlen er vanligvis plassert i nærheten av arbeidsstasjonen hvor verktøyene brukes. Skyggebrett brukes ofte i produksjonsmiljøer for å forbedre ytelsen til en bedrift etter lean six sigma-prinsippene.[2]

Skyggebrett kan redusere tiden brukt på å lete etter verktøy og redusere svinn.[3] De kan også forbedre sikkerheten på en arbeidsstasjon ettersom verktøy settes tilbake på et trygt sted etter bruk istedet for å bli en potensiell fare.

Skyggebrett kan også brukes for å oppbevare en pollett som representerer retten til å utføre en operasjon. Når polletten ikke befinner seg på tavlen tyder det på at den er i bruk av noen andre, og på denne måten kan man ha en rutine som sikrer at to personer ikke utfører samme jobb samtidig.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • 5S, en metode for standardisert opprydding
  • Perforert hardplate, ofte brukt på verktøytavler laget av tre

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wilson, Randal; Hill, Arthur V.; Glazer, Hillel (2. mars 2013). Tools and Tactics for Operations Managers (Collection) (engelsk). FT Press. ISBN 9780133115130. 
  2. ^ Pries, Kim H.; Quigley, Jon M. (13. desember 2012). Reducing Process Costs with Lean, Six Sigma, and Value Engineering Techniques (engelsk). CRC Press. ISBN 9781439887264. 
  3. ^ «What are Shadow Boards | 5S | Lean Management». Besøkt 12. februar 2020.