Svein Sturla Hungnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svein Sturla Hungnes
Født21. mars 1946Rediger på Wikidata (78 år)
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedKunsthøgskolen i Oslo
NasjonalitetNorge
UtmerkelserOslo bys kulturpris (2009)
St. Olavs Orden

Svein Sturla Hungnes (født 1946) er en norsk skuespiller, teatersjef og instruktør.

Hungnes studerte ved Statens Teaterskole 1966–1970, og hadde enkelte småroller ved Nationaltheatret i studietiden. I praksisåret på teaterskolen fikk han sitt gjennombrudd i Fjernsynsteatret som unggutten Ronny i Arnhold Weskers trilogi.

i 1971 ble Hungnes betegnet som et filmfunn for sin filmdebut i Anja Breiens film Voldtekt. Deretter medvirket han i et tyve-talls filmer hvor Mors Hus, Kimen, Adjø Solidaritet, Telegrafisten og Detektor er de mest anerkjente.

Etter uteksaminering fra Teaterskolen i 1970 fikk han fast engasjement ved Nationalteatret. Her ble han en av de ledende skuespillerkreftene på 1970- og 1980-tallet. Han hadde et vidt spenn i sine rollekarakterer fra Osvald i Henrik Ibsens Gengangere og Peer Gynt, til Puck i William Shakespeares En midtsommernattsdrøm; fra Mozart i Amadeus til Falk i Edith Rogers syngespillversjon av Henrik Ibsens Kjærlighetens Komedie, for å nevne noen.

Etter tyve år som skuespiller gikk han mer og mer over til å regissere. Ved Nationaltheatret satte han opp blant annet Fedra, Romeo og Julie, Et dukkehjem, Fruen fra Havet, Geografi og kjærlighet, Tolvskillingsoperaen, Stones in his pocket og en musikalversjon av På Solsiden.

Som instruktør har han arbeidet ved de fleste teatre i Norge, blant annet HamletTrøndelag Teater, Hedda Gabler og En FolkefiendeRiksteatret, Utlendingen på Teatret Vårt, Victoria på Nordland Teater, Engler i Amerika, Våre Sønner og Yvonne på Rogaland Teater, As you like it, Next to Normal og Evita på Det Norske Teatret, Nordahl Grieg-hyllesten Nordahl i våre hjerter, Peder Påske, sin egen musikalversjon av Kristin Lavransdatter og en rekke andre musikaler på Den Nationale Scene. På Oslo Nye Teater har han, foruten Hedda-pris vinneren Hvem er redd for Virginia Woolf?, og en mengde andre forestillinger, satt opp musikalsuksesser som Cabaret, Chicago, My Fair Lady, West Side Story, Les Miserables, Singin`in the Rain, Spellemann på taket, La cage aux Folles, Guys and Dolls og Den Glade Enke.

Hungnes var i to år konstituert teatersjef ved Riksteatret, og fra 2002 - 2009 var han sjef for Oslo Nye Teater.

Fra oppstarten i 1989 hadde Hungnes regien på Peer Gynt ved Gålåvannet i Gudbrandsdalen. I 1995 overtok han rollen som Peer, og spilte den i 13 år. Regien hadde han i 25 år. Forestillingen ble vist både i Central Park i New York, og ved Nationaltheatret i Seoul. En rekke versjoner og konsertversjoner har dessuten vært spilt i inn- og utland.

Høsten 2007 var han jurymedlem i DrømmerollenNRK1 for å finne den kvinnelige hovedrollen til Singin`in the Rain.

Hungnes har laget store utendørs og innendørs jubileumsforestillinger, operaforestillinger og eventer.

Akershus festning skal sommeren 2021 sette opp en storstilt versjon av hans dramatisering av Kristin Lavransdatter.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]