Tashunga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tashunga
Christopher Lambert spiller en av hovedrollene
Generell informasjon
SjangerWestern / Action / Eventyr
Utgivelsesår1998
Prod.landFrankrike / Norge / Italia / Storbritannia
Lengde1 t. 28 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNils Gaup
ProdusentAnne François
ManusforfatterSergio Donati
Lorenzo Donati
Paul Ohl
Gilles Béhat
Philippe Schwartz
Marc Pécas
Basert påHenry Wilson Allens oman The North Star
MusikkBruce Rowland
(amerikansk versjon)
John Scott
(europeisk versjon)
SjeffotografBruno de Keyser
KlippMichael A. Hoey
Kant Pan
Foran kamera
MedvirkendeJames Caan
Christopher Lambert
Catherine McCormack
Prod.selskapAFCL Productions
Fédéral Films (Londres)
Nordic Screen Development
M6 Films
Urania Film
Premiere16. desember 1996 (Norge)
Eksterne lenker

Tashunga eller North Star er en fransk-britisk-italiensk-norsk western-, action- og eventyrfilm fra 1996 regissert av Nils Gaup. Manuset ble skrevet av Sergio Donati, Lorenzo Donati, Paul Ohl, Gilles Béhat, Philippe Schwartz og Marc Pécas. Det bygger på amerikanske Henry Wilson Allens roman The North Star fra 1956.

Handling[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av Nome Gold Rush i 1899 eier Sean McLennon, en skotsk / irsk-amerikansk land-baron, de aller meste av eiendommene i nærheten av Nome, og erklærer at bare amerikanske statsborgere kan lovlig kreve retten til eventuelle verdifulle mineraler som blir funnet i området. Han bruker blant annet makt og innflytelse for å få lokal-politikk og rettshåndhevelse til å fungere til hans egen fordel. De opprinnelige eierne av området blir ofte drept etter McLennons ordre.

Gjengens siste mål, Hudson Santeek, slipper så vidt unna ett drapsforsøk. Men han blir vitne til McLennons håndlanger Reno som myrder Santeeks adoptiv-far - en eldre amerikansk-indiansk stamme-sjef - i kaldt blod. Santeek, som er halvt hvit og halv amerikansk-indianer, hadde "kjøpt" sin surrogat-families jord i forsøk på å holde gruvearbeidere borte fra området deres. Santeek vender tilbake til Nome for å konfrontere McLennon.

Men Sarah, McLennons unge irske kone griper inn med våpen. McLennon avvæpner Santeek, og de to slåss. Santeek kidnapper Sarah, stjeler en hundeslede og rir ut i Alaskas villmark. Uten tillatelse fra en lokal sheriff i området forsøker McLennon å reise ut i tundraen for å drepe Santeek og redde sin kone. Etter problemer innad i gjengen, dreper McLennon flere medlemmer av hans egen gjeng, og setter ut etter å fullføre jobben han startet.

I mellomtiden, tilbake i Nome, begynner oberst Henry Johnson og US Marshals sin egen etterforskning av McLennon og hans eiendommer. Myndighetene legger merke til at alle de opprinnelige eierne e på mystisk vis har dødd i løpet av den siste tiden. Sheriff Lamont (spilt av Nicholas Hope) forsøker å bringe McLennon og Santeek tilbake til avhør og etterforskning. Håndheverne forsøker å lokalisere McLennon og gjengen hans, men McLennon nekter å adlyde deres ordre. Gjengen skyter Lamont og de andre tjenestemennene til døde. McLennon og de få overlevende medlemmene av gjengen hans sporer etter hvert opp Santeek til en is-grotte./

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Merknad[rediger | rediger kilde]

Manusforfatternes, filmselskapenes og produsentenes navn varierer fra kilde til kilde. Kilden som er brukt i denne artikkelen er filmdatabasen til British Film Institute.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]