Thomas de Beauchamp, 12. jarl av Warwick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas de Beauchamp, 12. jarl av Warwick
Født16. mars 1338[1]Rediger på Wikidata
Død8. apr. 1401[1]Rediger på Wikidata (63 år)
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Overhuset Rediger på Wikidata
EktefelleMargaret de Ferrers, Countess of Warwick[2][3]
FarThomas de Beauchamp[2]
MorKatherine Mortimer, Countess of Warwick[2]
SøskenWilliam de Beauchamp, 1st Baron Bergavenny[2]
Philippa de Beauchamp[2]
BarnRichard de Beauchamp, 13th Earl of Warwick[2]
NasjonalitetKongeriket England
GravlagtCollegiate Church of St Mary, Warwick
UtmerkelserHosebåndsordenen
Våpenskjold
Thomas de Beauchamp, 12. jarl av Warwicks våpenskjold

Thomas de Beauchamps våpenskjold

Thomas de Beauchamp, 12. jarl av Warwick (født 16. mars 1338 eller 1339, død 8. april eller 8. august 1401) var en engelsk adelsmann som ble en av Rikard IIs fremste motstandere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Thomas de Beauchamp, 11. jarl av Warwick og Catherine Mortimer, datter av Rogert Mortimer, 1. jarl av March. I 1369 etterfulgte han sin far som jarl av Warwick.

Virke[rediger | rediger kilde]

I 1373 deltok han i John av Gaunts felttog i Frankrike, og på denne tiden ble han ridder av Hosebåndsordenen. I parlamentene i 1376 og 1377 var han en av de som ble utpekt til å følge reformen av Rikard IIs regjering. Da reformen ikke ble så effektiv som man hadde håpet ble Beauchamp utnevnt til guvernør over kongen.[trenger referanse] Han tok med seg en stor avdeling soldater og bueskyttere under Rikards felttog i Skottland i 1385.

Warwick var i 1389 en av Lords Appellant, som forsøkte å skille kongen fra hans favoritter. Etter at Rikard tok tilbake makten trakk Warwick seg tilbake til sine eiendommer, men i 1397 ble han siktet for høyforræderi, angivelig fordi han hadde vært med på jarlen av Arundels angivelige konspirasjon.[trenger referanse] Han ble fengslet i Tower of London, i tårnet som senere fikk navnet Beauchamp Tower. Warwick sa seg skyldig og ba kongen om nåde. Han måtte gi fra seg sine titler og eiendommer, og ble forvist til Man for livstid. Men allerede året etter ble han igjen satt i Tower, inntil han ble sluppet fri i august 1399 etter Henry Bolingbrokes innledende seiere over Rikard II.

Da Bolingbroke avsatte Rikard og ble kronet som kong Henrik IV fikk Beauchamp sine titler og eiendommer tilbake. Han var en av de som oppfordret Henrik IV til å henrette Rikard, og kjempet for den nye kongen under opprøret i 1400.

Han døde i 1401, enten den 8. april eller 8. august.[trenger referanse] Hans ble etterfulgt som jarl av sønnen Richard, som han hadde med hustruen Margaret, datter av William Ferrers, 3. baron Ferrers av Groby.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Oxford Dictionary of National Biography[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage person ID p349.htm#i3484, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]


Forgjenger:
 Thomas de Beauchamp 
Jarl av Warwick
Etterfølger:
 Richard de Beauchamp