Tolpis barbata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tolpis barbata
Nomenklatur
Tolpis barbata
(L.) Gaertn.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Ordenkurvplanteordenen
Familiekurvplantefamilien
UnderfamilieCichorioideae
TribusCichorieae
SlektTolpis
Økologi
Habitat: garrigue og andre tørre steder
Utbredelse: det vestlige middelhavsområdet

Tolpis barbata er en ettårig urt i kurvplantefamilien.

Den blir opptil 40 cm høy og har en opprett vekst med vidt utsperrede stengler. Bladene som sitter ved basis, er stilkete, 2–11 cm lange, 0,5–2 cm brede og helrandede eller sagtannede. De få bladene som sitter på stenglene, er stilkete eller sittende og opptil 10 cm lange og 1 cm brede.

Blomstringen er i april–juli. Kurvene er 1,5–3 cm i diameter og består kun av tungekroner. Kronene er gule, unntatt de i midten som ofte er svarte, brune eller rødaktige. Kurvdekkbladene er linjeformede, lange og utstående. De ytre fruktene har en skjellaktig fnokk, og de indre har 4–5 hår.

Tolpis barbata vokser i garrigue, på tørre steder med gras og sand og på brakkmark. Den naturlige utbredelsen omfatter Spania, Portugal, Marokko, Algerie, Tunisia og Madeira. Arten finnes forvillet i andre områder med passende klima, som Azorene, Kanariøyene, California og Australia.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • O. Polunin og A. Huxley, norsk utgave P. Sunding (1978). Middelhavsflora. NKI-Forlaget. s. 188. ISBN 82-562-0490-7. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 460. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • W. Greuter (2006). «Tolpis barbata». Compositae (pro parte majore). – I: W. Greuter og E. von Raab-Straube (red.): Compositae. Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 1. september 2020. 
  • «Tolpis barbata». Calflora. Besøkt 1. september 2020. 
  • «Tolpis barbata». Flora of Victoria. Besøkt 1. september 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]