Tore Syvertsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tore Syvertsen
Født24. sep. 1948Rediger på Wikidata (75 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
SjangerBeat og rock
InstrumentBassgitar
Aktive år1965
PlateselskapPolyGram, RCA Victor
Tidligere band
The Beatniks,
Jumbo og Fresh Air.
Notable instrument(er)
Rickenbacker.

Tore Syvertsen (født 1948) er en norsk plateprodusent, komponist, manager og bassist.

Han vokste opp på Grønland i Oslo, og har blant annet utdannelse som trompetist fra Musikkonservatoriet i Oslo, og senere økonomiutdannelse fra BI. I 1979 ble han gift med Mayte Mateos, frontfiguren i den spanske jenteduoen Baccara, som han møtte i forbindelse med konsertene deres i Skandinavia i 1977.

Da Baccara ikke kom til Norge, men kun spilte i Sverige og Danmark, ble Syvertsen sendt avsted for å overlevere dem norske sølv- og gullplater. Han fulgte også med duoen til Østerrike, og ble etter at den originale besetningen hadde skilt lag, manager og konsertarrangør for Mayte og hennes senere samarbeidspartnere. Tore Syvertsen innehar stadig de samme arbeidsoppgavene for Baccara.[note 1]

Karriere som musiker[rediger | rediger kilde]

Syvertsen startet sin musikerkarriere som medlem av shadowsbandet The Cardigans.

Fra januar 1968 til juli 1969 spilte Syvertsen bassgitar i The Beatnicks. De turnerte da blant annet i Danmark, Tyskland og Israel. Høsten 1969 ble han med i Jumbo. De andre medlemmene var Svein Finjarn, Freddy Lindquist og Leif Jensen. Jumbo utga to singler, men ettersom Syvertsen gikk lei og trakk seg, ble gruppa oppløst mens de forberedte seg på å lage et album.[note 2]

1970 oppsto bandet Fresh Air, som besto av Svein Finjarn, Finn John Andresen, Leif Hemmingsen og Arne Østhagen. Sistnevnte ble imidlertid ganske raskt erstattet av Tore Syvertsen på bass. Studioopptak fra Roger Arnhoffs ABC Lydstudio av «See the Light» og deres tolkning av John Lennons «Working Class Hero» ble brukt som playback da gruppa opptrådte på NRK Fjernsynet.[note 3]

Produsent og manager[rediger | rediger kilde]

Syvertsen begynte nå å arbeide for PolyGram, og startet sammen med Stein Robert Ludvigsen formidlingsfirmaet «Artist» for å promotere og gi de ulike artistene som de arbeidet med i studio spillejobber.

Tore Syvertsen ble i denne tiden manager for bl.a. Prudence, og ble senere involvert i Jahn Teigens karriere, da han valgte å starte som soloartist.[note 4] Med Ludvigsen som konsertsjef ble han dessuten med som stagemanager for de to Ragnarockfestivalene, som ble holdt i Holmenkollen i 1973 og 1974.

Tore Syvertsen overtok på bass i Prudence da bassisten deres Kjell Ove Riseth. Syvertsen var medkomponist på Jahn Teigens singlehit «Min første kjærlighet», med Kim Hansen som tekstforfatter.[note 5]

Syvertsen produserte Jahn Teigens soloalbum This Year’s Loser (RCA, 1978), Prima Vera (RCA, 1977), Brakara (RCA, 1978) og Salmer og sanger vi gjerne hiver (RCA, 1979) for komigruppen Prima Vera, Jan Inge Rasmussens Rasmusikk (Musica, 1975),[note 6] Trygve Hoffs debutalbum Kokfesk & ballade (RCA Victor 1979) og Dele med dæ (RCA Victor 1983), Tom Mathisens første soloalbum, Det lille som skal til! (RCA 1980), Bergtatt (album) (PolyGram 1981) for Stein Ove Berg,[note 7], og debut-LP-en til Hilde Heltberg, som bar hennes eget navn som tittel (Talent 1982).

Diskografi[rediger | rediger kilde]

The Beatniks[rediger | rediger kilde]

Album
Singler
  • Good Day Jaqueline/I Remember (1968)
  • Fly Me to the Moon/Silly Pete (1968)
  • With a Little Help From My Friends/Good Times (1968)
  • Reach Out/I Feel Good (1969)

Jumbo[rediger | rediger kilde]

  • UFO/Wring That Neck (1969)
  • Ta beina fatt/Hjørdis (1969)

Andre deltagelser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se Baccara Management Tore Syvertsen Arkivert 24. november 2009 hos Wayback Machine., Baccara News page 2004[død lenke] og Baccara Fan Club Sites[død lenke]
  2. ^ Albumet ble imidlertid gjort ferdig og utgitt i 1970 under navnet Finnjarn/Jensen. Både Freddy Lindquist og Arild Krosby bidro på plata, mens Arne Kvikstad og Grete Christoffersen var med på en sang hver. Grete Christoffersen leste også en tekst, som ble lagt på en av låtene.
  3. ^ «See the Light» ble først utgitt på en samleplate over norsk rock i 1975, og «Working Clas Hero» på en tilsvarende samle-LP utgitt av Den norske bokklubben i 1982. Senere ble begge låtene tatt med på Svein Finjarns doble jubileumsalbum Big 50 (Tylden & Co, 2006). Se Willy B.: Norge i rock, beat & blues. Del 1 1955 - 1971, Oslo 1983, s. 89-90 og sleevenotes til de nevnte LP-ene coverne og booklets til CD-utgivelsene.
  4. ^ Tore Syvertsen er omtalt i kapittelet «Manageren» i musikkjournalist Morten Stenslands bok Om Jahn Teigen (2008).
  5. ^ I ett år lå Tore Syvertsen i strid med TONO, som pga. manglende melodiutskrift nektet å betale ham for rettighetene til sangen. Til sist vant han frem og fikk medhold og erstatning fra organisasjonen.
  6. ^ Foruten å være produsent og arrangør på Rasmusikk, spilte Syvertsen også bass, gitar, diverse rytmeinstrumenter, og koret på plata. En del av sporene er gjenutgitt på Rasmussens dobbelt-CD 1760 (Felix Records, 2010).
  7. ^ Hilde Heltberg og Marius Müller bidro på Stein Ove Bergs album.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]