Det stjålne paradis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det stjålne paradis
orig. Desire
Generell informasjon
Utgivelsesår1936
Prod.landUSA
Lengde90 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFrank Borzage
ProdusentFrank Borzage
Ernst Lubitsch
MusikkFrederick Hollander
SjeffotografCharles Lang
Victor Milner
KlippWilliam Shea
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Det stjålne paradis[1], (originaltittel: Desire) er et amerikansk romantisk drama fra 1936 regissert av Frank Borzage og med Marlene Dietrich og Gary Cooper i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Paris ønsker både en gullsmed Aristide Duvalle og en psykiater Maurice Pauquet å gifte seg med Madeleine de Beaupre (spilt av Marlene Dietrich) ved å fortelle hver mann at hun er gift med den andre. Duvalle leverer en sett med perler verdt millioner av franc til Pauquet-kontoret, og forventer å bli betalt. Men Pauquet tror han er en ny pasient som har vrangforestillinger. Madeleine er der for å introdusere dem for hverandre, men reiser med perlene før de oppdager hva hun har gjort.

Hun kjører til grensen mot Spania møter hun Tom Bradley (spilt av Gary Cooper) en amerikaner på ferie i Europa. All bagasje skal undersøkes ved grensen av tollerne, så hun forsøker seg å skjule perlene i en jakke-lomme. Hun påstår at hun skal til San Sebastián, og Tom tilbyr å kjøre henne dit. Underveis griper hun anledningen til å stjele bilen hans, og la ham stå igjen. Hun krasjer deretter bilen når hun forsøker å unngå politiet. Madeleine og Tom reiser hver for seg til San Sebastián. Der møter "grevinne" de Beaupre sin medskyldige, visstnok hennes onkel, "prins" Carlos Margoli.

Tom lokaliserer Madeleine ved hjelp av en politibetjent (spilt av Akim Tamiroff) som ikke kan forestille seg at en sjarmerende grevinne ønsker å stjele en bil, og han blir ikke engang værende å se om Tom identifiserer Madeleine som tyven. Carlos ønsker at Madeleine skal reise til Madrid for å selge perlene. Men hun har faktisk blitt forelsket i Tom, og vil i stedet forlate den kriminelle gjengen. Men Carlos og "tante" Olga (spilt av Zeffie Tilbury) et annet gjeng-medlem, ønsker å forhindre forlovelsen deres.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]