Foreningen til fattige Barselkoners Understøttelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Foreningen til fattige Barselkoners Understøttelse
Stiftet26. mars 1850
LandNorge
HovedkontorOslo
Grunnlegger(e)Henriette Wegner, Hedvig Maribo
Foreningens stifter og «direktrice» Henriette Wegner. Henriette Wegners paviljong i Frognerparken minner om henne.

Foreningen til fattige Barselkoners Understøttelse var Norges første kvinneorganisasjon og arbeidet for fattige mødre.

Foreningen ble etablert 26. mars 1850 i Christiania av seks kvinner: Henriette Wegner, Hedvig Maribo, Emilie Blich, Thina Staib, Christence Stenersen og Amalie Lindboe.[1] Disse ble valgt til foreningens «direktricer» sammen med ytterligere seks kvinner.[1] Foreningen valgte halvårlig en «overdirektrice». Foreningens stiftere og «direktricer» var velstående borgerlige kvinner, tildels noen av Norges rikeste kvinner.

Foreningen engasjerte seg i humanitært arbeid for vanskeligstilte mødre («trængende Koner fornemlig af Almuesklassen»[a]) og bedring av barselomsorgen. Den ble en tidlig forløper til den organiserte kvinnesaksbevegelsen, som foreningens stiftere bidro til å legge grunnlaget for, bl.a. gjennom Kristiania Læseforening for Kvinder som Maribo var drivkraften i etableringen av. Stifterne og «direktricene» samarbeidet også i andre foreninger; både Wegner og Maribo satt i lang tid i styret i Understøttelsesselskabet for Husarme, som ble grunnlagt i Christiania i 1838. Understøttelsesselskabet var imidlertid ikke en kvinneorganisasjon.

Det ble senere dannet lokale foreninger etter modell av Christianiaforeningen i andre byer, som Bergen (1852) og Kristiansand (1860).

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Barselkone betegnet en kvinne under og etter fødselen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Christiania-Posten». 14. februar 1851. «I Generalforsamlingen blev derpaa valgt til Direktricer: Foreningens Stifterinder Fruerne Wegner, Blich, Staib, Maribo, Stenersen, og Lindboe»