Jørgen Young

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørgen Young
Født1781[1]Rediger på Wikidata
Død26. feb. 1837[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
BarnNils Young
NasjonalitetNorge

Jørgen Young (døpt 17. april 1781, død 26. februar 1837) var en norsk kjøpmann født på Skansgården i Vinger. Youngstorget i Oslo er oppkalt etter ham. Foreldrene var Elisabeth Kristine Jørgensdatter og den svenske gårdbrukeren Ole Jong, som skiftet navn til Young. Jørgen var oppkalt etter morfaren Jørgen Poulsen Skansgården, som stammet fra Kongshaug-slekten i Grue. Han var søskenbarn av kokebokforfatter Maren Elisabeth Bang.[trenger referanse]

Jørgen Young reiste inn til Kristiania, og i folketellingen 1801 er han oppført som «krambodsdreng» hos kjøpmann Johan Christensen i Storgata. I juli året etter fikk han borgerskap i byen og noen måneder senere giftet han seg med Johanne Torgersen, datter av Niels Torgersen som eide byens skipskran.

Young hadde sin egen bolig i det huset som nå er Storgata 3 i Christiania. Til gården både tobakkspinneri, snusfabrikk og brenneri. Young fikk murt opp et fjøs med plass til hundre kyr, som gikk på beite i området som ble kjent som Youngsløkken. Det strakte seg opp til Møllergata og bort til Hausmannsgate. Han overtok Enerhaugen i 1817 og drev med utparsellering på husmannsvis, på den måten at betalingen fra folk som festet tomt her blant annet var ilagt pliktarbeide for seg og sin familie.

Young ble valgt til stortingsrepresentant til Stortinget 1821–1823 hvor han representerte Christiania. Han satt i byens styre, borgerrepresentantene – «De 12 eligerede menn», fra 1816 til 1835.

Young var også en av byens branndirektører og mottok et lite honorar av bykassen for det.

I 1818 kjøpte han det som senere skulle kalles Youngsløkken fra justisråd Paul Thrane. Young var ved ligningen 1833–1834 byens rikeste mann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 2 : Biografier L-Ø : samt tillæg, side(r) 966[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for politikerdatabaser i Wikidata