Pleven-planen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Réne Pleven (sittende til høyre) møter USAs president Truman i 1951. Bak dem USAs utenriksminister Dean Acheson og forsvarsminister George C. Marshall.

Pleven-planen var en plan for å etablere en felles europeisk hær under kommandoen av de europeiske forsvarsministrene. Den ble fremsatt for Frankrikes nasjonalforsamling 24. oktober 1950 av den franske regjeringssjefen Réne Pleven.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Planen hadde sammenheng med diskusjonen i samtiden om Tyskland (Vest-Tyskland) igjen skulle få våpen, noe Frankrike var skeptisk til. Konrad Adenauer hadde allerede i 1949 gitt uttrykk for ønsket om en felles europeisk hær.[1] USA derimot stilte seg etter utbruddet av Koreakrigen, positivt til tysk deltakelse i NATO. Pleven-planen gikk derimot ut på å inkorporere og dermed kontrollere de tyske troppene i europeiske strukturer. Den hadde som formål å forsinke opprustingen av Tyskland.[1] Planen møtte skepsis i regjeringene i USA og Storbritannia og ble ikke realisert.[2]

Pleven-planen førte likevel til diskusjonen om å etablere Det europeiske forsvarsfellesskap. Denne avtalen ble imidlertid i 1954 avslått av Frankrikes nasjonalforsamling.[3] Dermed ble også planene om en europeisk armé skrinlagt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Førland, Tor Egil; Claes, Dag Harald (1998). Europeisk integrasjon. Oslo: Ad notam Gyldendal. s. 41. ISBN 9788241709326. 
  2. ^ a b Hüttmann, M. Große. «Pleven-Plan | bpb». bpb.de (tysk). Besøkt 3. februar 2019. 
  3. ^ Kammel, A. «Europäische Verteidigungsgemeinschaft (EVG) | bpb». bpb.de (tysk). Besøkt 3. februar 2019.