Skive (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skive

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
Befolkning20 176[1] (2023)
Kart
Skive
56°34′00″N 9°01′37″Ø

Skive er en dansk by på den midtjyske halvøya Salling, nær Karup ås utløp i Limfjorden. Byen er administrasjonssenter for Skive kommune.

Byen har 20 572 innbyggere (skibonitter) (2006). Navnet «Skive» kommer av det oldnordiske skifa som i denne sammenheng betyr «innhegning av palisader» i betydningen «forsvarsverk». Skive ligger på jernbanestrekningen mellom Viborg og Struer, er hovedby i Skive kommune og regnes som «Sallings hovedstad». Byen huser Danmarks største kaserne og er dessuten kjent for herregården Krabbesholm, som ligger like ved industrihavnen i byens østlige ende. De fleste hus i bykjernen er oppført fra 1880 til 1914 og sammen med beliggenheten ved fjorden gir det en spesiell stemning, særlig om sommeren tiltrekker byen seg mange turister fra inn- og utland. Fjorden og elven skaper gode betingelser for bading, båtliv og fritidsfiske.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skives kjøpstadssegl fra 1579
Skives beliggenhet

Skive har fra gammelt av vært hovedby for halvøyen Salling og en del av Fjends. Den oppsto som handelssted ved Karup å, hvor det var god forbindelse fra Thy, øyen Mors og Salling til Hærveien ved Viborg. Skive fikk kjøpstadsrettigheter i 1326 og disse rettighetene ble utvidet i 1443 av den danske kongen Christoffer av Bayern under et opphold på Gamle Skivehus. Da grevefeiden kom til Midtjylland på 1500-tallet, huserte bondeopprøreren Skipper Clement og hans hær i området i 1534. Dette gikk ut over mange av områdets herregårder, med unntak av borgen Spøttrup middelalderborg ca. 17 kilometer vest for Skive. I 1554 bygde godseieren Iver Krabbe en herregård ved fjorden øst for byen, og den fikk navnet Krabbesholm. Bygningen er oppført i røde munkestener og granitt med et åttekantet tårn i det nordvestlige hjørne. Den ble et slags vartegn for borgerne i byen, som i 1573 fikk ettergitt særskattene kongen hadde innkrevd under grevefeiden. I perioden 16601794 var Skive hovedsete for amtmannen under Viborg Amt, og det ble holdt herredsting for Salling i byen i denne perioden. Flere branner herjet Skive på 1700-tallet og befolkningstallet falt så drastisk at byen bare hadde 436 innbyggere i 1769, hvilket gjorde den til Jyllands tredje minste kjøpstad.

I 1825 brøt havet gjennom Agger tange i den vestlige enden av Limfjorden og ga direkte adgang for skip til Nordsjøen. Dette førte til en handelsmessig oppblomstring som igjen fikk befolkningstallet til å øke. På 1860-tallet kom jernbanen til Skive, og det ble bygget en havn, noe som gjorde at byen for alvor begynte å tiltrekke seg industri og næringsliv. Industriveksten fortsatte på 1900-tallet og på 1960-tallet ble nye bydeler anlagt syd for Skive å, med blant annet området Skive Kaserne som ble innviet i 1969.

I 2007 ble Skive tilknyttet Region Midtjylland og er hermed den nordligste kjøpstad i denne regionen. Avstander til andre byer er: Viborg (regionshovedstad): 29 km, Nykøbing Mors: 30 km, Struer: 36 km, Holstebro: 40 km, Hobro: 51 km, Herning: 51 km, Aalborg: 92 km, og Århus: 94 km.

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Krabbesholm høyskole fungerer idag som en folkehøyskole med særlig fokus på kunst, arkitektur og design. Den har opp gjennom årene tiltrukket mange unge mennesker til Skive-området. Av annet kulturliv bør nevnes Danmarks fjerde største festival «Skive Beach Party», som finner sted hver sommer ved fjorden. Rockebandet Dúné kommer fra Skive. Skive har en kulturell vennskapsby på Grønland, Qasigiannguit.

Også innenfor idrett har Skive noe å by på; byen har Danmarks største ungdomsfotballklubb, Skive IK. Skive IKs seniorlag ligger spiller for tiden i 2. division med tidligere «Viborg-bomber» Søren Frederiksen som trener. Skive har også en amerikansk fotballklubb, Skive Gators, som siste år vant danmarksmesterskapet i Regionalserien. De spiller nå i Landsserien. De har 6 spillere på juniorlandslaget. Ved Flyvej ligger Skive travbane med 800 meters banelengde.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Skive kirke

Foruten Krabbesholm byr Skive på flere andre severdigheter. I Havnevej ligger to museer, nemlig Skive museum og Skive kunstmuseum fra 1942. På førstnevnte museum kan man oppleve områdets historie helt fra oldtidens myr-funn, ravfunn og Danmarks eldste sykler til mere moderne klenodier. På Skive kunstmuseum utstilles særlig moderne dansk kunst (det vil si fra 1920 og frem til idag) med fokus på eldre kunst. Museet har blant annet verker av Per Kirkeby og Jens Søndergaard innenfor ekspresjonismen. Også den gamle Vor Frue Kirke – opprinnelig fra 1200-tallet – er verd et besøk. Den holdt såvidt på å bli revet ned i 1880-årene pga. mangel på plass, men ble reddet da man oppdaget noen kalkmalerier med helgenfigurer malt i 1522. I stedet ble det bygd en annen kirke, Skive kirke, som stod ferdig i 1898 like ved den gamle. På Torvet finner man Skive rådhus (også ting- og arresthus) fra 1846 tegnet av arkitekten N.S. Nebelong i en klassisistisk byggestil, og ved Søndre Boulevard/Østerbro ligger to bindingsverkshus fra 1719 bygd på murene fra borganlegget Gamle Skivehus. Bygningene fungerer som hotell idag. Forfatteren Jens August Schades (1903–1978) barndomshjem ligger i Asylgade 7. I 1928 beskrev han i sin litteratur provinsmiljøet i byen og gav Skive dekknavnet "Skæve". 14 kilometer mot nord på østkysten av Salling ligger gården Jenle, bygd av forfatteren og dikteren Jeppe Aakjær i 1906. Han bodde her frem til sin død i 1930, og gården er nå museum. Herregården Staarup hovedgaard fra 1554 ligger på østsiden av Skive fjord ca. 9 kilometer nordøst for byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]