Vertinnen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vertinnen
Roald Dahl
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Utgivelsesår1973
Prod.landNorge
Lengde17 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiRobert Williams
ProdusentIvar Dovland
(produksjonsleder)
ManusforfatterRobert Williams
(dramatisering)
Basert påRoald Dahls novelle The Landlady)
Daisy Schjelderup
(oversettelse)
SjeffotografPer Moen
KlippJan Knutzen
Foran kamera
MedvirkendeLillebil Ibsen
Oddbjørn Hesjevoll
Annen informasjon
FilmformatSvart-hvitt
Prod.selskapNorsk rikskringkasting
Eksterne lenker

Vertinnen er en episode i den norske TV-serien Et lite grøss? regissert av amerikaneren Robert Williams.[1] Han hadde også ansvaret for dramatiseringen,[1] som bygde på Roald Dahls novelle The Landlady fra 1959. Den er innspilt i sort-hvitt.

Handlingen har i den norske versjonen blitt forflyttet fra Bath til Oslo. Episoden ble sendt på NRK Fjernsynet 1. desember 1973.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Johansen, en 19 år gammel mann, ankommer Oslo sent med tog. Han søker etter jobb og trenger et sted å bo. Johansen trasker rundt i mørke gater på jakt etter et husvære. Så oppdager han et lite skilt, hvor det står «Rom til leie». Synet av den koselige stuen sjarmerer ham. Han tas imot av en eldre, livat og snakkesalig vertinne. Kvinnen insisterer på å sitte og konversere med den unge mannen. Hun serverer ham te, som han synes smaker litt annerledes - mandelsmak (Det antyder at teen inneholder cyanid). Johansen blir forbauset over mangelen på navn i gjesteboka. Faktisk er det bare to navn der (Bjørn Ola Bjørntoft og Carl Jacob Laurantson). Johansen synes det er noe kjent med dem og føler at de har en forbindelse med hverandre. Bjørntoft var en medisinstudent på haiketur fra Hønefoss. Vertinnen insisterer på at de fortsatt bor hos henne i rommene ovenpå. Hun har også to utstoppede kjæledyr: en papegøye og en hund. Vertinnen forteller at det er hun som har stoppet dem ut. Historien ender med at Johansen føler seg uvel etter teen, noe som impliserer at han vil dø av forgiftning og bli innlemmet i vertinnens samling av utstoppede kjæledegger.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Et lite grøss? : Vertinnen på tv.nrk.no
Autoritetsdata