Bilheis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse av parkeringshus hvor båsene nås vha bilheis
En bilheis.

En bilheis er en heis laget for vertikal transport av kjøretøy. De brukes vanligvis inni bygninger på steder med høye kvadratmeterpriser, og kan gjøre det mulig å parkere flere biler på et mindre areal.[1]

Avhengig av bygningens utforming kan en bilheis også gjøre det mulig å parkere nærmere leiligheten. For eksempel har boligblokken Porsche Design Tower i Florida til sammen tre bilheiser som gjør det mulig for eierne å parkere bilen i leiligheten sin.[2][3]

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

En parkeringsheis er en utendørs bilheis på gateplan. Slike brukes gjerne på steder hvor det er stort behov for parkeringsplasser.

En løftebukk er en motorisert innretning som brukes på verksted for å løfte opp biler for inspeksjon og vedlikehold.[4][5] En bilrampe kan i noen tilfeller være et ikke-motorisert alternativ til en løftebukk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Graham, David A. «A Guide for the 99%: What Is a Car Elevator and Why Does Mitt Need One?». 
  2. ^ Mastine-Frost, Justin (25. april 2017). «What it's Really Like to Ride the World's Most Advanced Car Elevator». Robb Report. 
  3. ^ Caposele, John (28. september 2017). «Penthouse for your Porsche: This luxe Miami high-rise comes with a car elevator so you can drive right into your living room». CNBC. 
  4. ^ Duffy, James E.; Scharff, Robert. Auto Body Repair Technology. ISBN 9780766862722. 
  5. ^ AS, TV 2. «Løftebukk: Dette er det mange som drømmer om». TV 2 (norsk). Besøkt 17. august 2021.