Bradford (Manchester)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bradford
City of Manchester Stadium, Manchester Citys stadion som kalles Etihad stadium for sponsorgrunner.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Manchester
Admin. grevskapStor-Manchester
Seremon. grevskapStor-Manchester
StatusSted i Manchester
Befolkning15 784 (2011)
Kart
Bradford
53°28′52″N 2°11′42″V

Bradford er en bydel i Manchester, England. Området ligger omtrent 3 km øst for bykjernen og grenser mot Ancoats i vest, Clayton i nord, Openshaw i øst og Ardwick i sør.

Ved folketellingen i 2011 hadde Bradford en befolkning på 15 784.[1] Av disse beskrev 68,3 % seg som hvite, 5,0 % som blandet, 9,7 % som asiatiske, 15,5 % som svarte, 0,8 % som arabiske og 0,7 % av annen etnisitet.[1]

Bradford som opprinnelig var en del av Lancashire og var inntil den industrielle revolusjon et landlig område med skog, beiteområder og bekker. Mot slutten av på 1400-tallet ble kullgruver åpnet i området. Gruvene ble utvidet etterhvert som behovet økte på grunn av industrialiseringen. Gruvedriften fortsatte til 1968 da gruvene ble stengt, ikke fordi det ikke var mer kull igjen, men fordi de mange gruvegangene førte til ustablile grunnforhold.

I oktober 2002 ble mer enn 100 jordskelv registrert i de østlige delene av Manchester. En hendelse som ble beskrevet som en jordskjelvsværm. De tre sterkeste målte henhodsvis 3.2 ML, 3.9 ML og 3.5 ML og ble følt av mange over hele Stor-Manchester. Mange av de andre skjelvene var veldig svake og var stort sett ikke følt av folk i området. Det var tidlig spekulert i at skjelvene kunne skyldes de mange gruvegangene i området og det pågående arbeidet i Sportcity, men etter nærmere undersøkelser ble det klart at skjelvene skjedde på en dybde av 6-7 km noe som er langt dypere enn noen av gruvene og at det derfor var andre årsaker.[2]

Etter at tungindustrien i Bradford ble nedlagt gikk området inn en lang nedgangsperiode, men som mange andre av de nærliggende områdene har også Bradford dratt fordel av byfornyelseprosjekter, spesielt i forbindelse med de XVII samveldelekene i 2002. Sportcity ligger i grenseområdet mellom Bradford, Clayton og Ancoats og området er nå hjem til Manchester City. Klubbens stadion Etihad stadium og treningsanlegg ligger i Bradford. Sportcity er også hjem til et nasjonalt sykkelsenter med en velodrom, et innendørsområde for BMX og baner for terrengsykling. I Sportcity ligger også et nasjonelt squashsenter, og et regionalt senter for friidrett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Bradford Ward (as of 2011) Local Area Report». Custom report - Nomis - Official Labour Market Statistics (www.nomisweb.co.uk). Office for National Statistics, U.K. 2011. Besøkt 12. februar 2021. 
  2. ^ Manchester Earthquakes Sequence, October - November 2002(engelsk)