Diskusjon:Monroedoktrinen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Noen tanker[rediger kilde]

Jeg vet ikke hvordan dette kan integreres på wikipedia. Men det er en «rød tråd» i dette som jeg ser. I 2019 skapte Donald Trump mye spetakkel i media, blant kommentatorer, fra politisk hold og på Facebook. På det daværende tidspunkt foreslo han at USA skulle kjøpe Grønland fra Danmark. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviste tilbudet, og betegnet det for «en absurd diskusjon».

Kina (som kan bli vestens militære fiende) produserer 97% av metallene som brukes i elektronisk utstyr. Blant disse metallene er de som Kina utvinner gjennom en gruvedrift på Grønland. Et monopol på slike metaller har stor strategisk betydning i en internasjonal konfliktsituasjon. Derfor er Kina interessert i Grønland.

Også Tyrkia og president Recep Tayyip Erdoğan har fattet interesse for polare strøk. Det skjedde blant annet i den prosessen gjorde at Sverige ble med i NATO. Men, nok om det.

Historien går faktisk langt tilbake i tid. USA innlemmet Grønland i Monroedoktrinen fra 1823. Og den definerte Amerika og omliggende områder som USAs doméne. President Andrew Johnson lekte på 1860-tallet med tanken om å kjøpe Grønland.

President Harry Truman foreslo i 1946 å kjøpe Grønland fra Danmark. Truman var villig til å betale 100 millioner dollar i gull for kjøpet.

Så forslaget fra Trump har en lang historie. Dessuten er det militære dimensjoner i dette. Det meste av dette kan ikke skrives, av hensyn til rikets sikkerhet. Men Monroedoktrinen inngår i et større bilde.

Vennlig hilsen Ranværing (diskusjon) 9. april 2024 kl. 13:48 (CEST)