Romsdalshorn stoppested

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romsdalshorn stoppested
Stoppestedet i 1948
LandNorges flagg Norge
StedRomsdalshorn
KommuneRauma
Opprettet30. november 1924
Opphørt27. mai 1990
Distanse449,25 km
Høyde4,15 moh.
ArkitektGudmund Hoel og Bjarne Friis Baastad
Operatør(er)NSB
Rehabilitert2005
Åpnet30. november 1924
Nedlagt29. mai 1988
Tjenester
Linje(r)Raumabanen
Plattform(er)1
Posisjonskart
Romsdalshorn stoppested ligger i Møre og Romsdal
Romsdalshorn stoppested
Romsdalshorn stoppested
Romsdalshorn stoppested (Møre og Romsdal)
Kart
Romsdalshorn stoppested
62°29′03″N 7°45′39″Ø

Romsdalshorn stoppested var et stoppested på Raumabanen, åpnet i 1924 og nedlagt i 1990. Romsdalshorn er en grend i Rauma kommune i Romsdalen, 10 kilometer øst for Åndalsnes.

Trafikk og betjening[rediger | rediger kilde]

Romsdalshorn var fra åpningen et stoppested med betjening som solgte billetter og ekspederte gods. Trafikken var liten og betjeningen ble inndratt allerede i 1953. Stoppestedet kunne betjenes ved behov for å laste opp gods, men ble i 1964 nedgradert til holdeplass. Fra 1988 var det slutt på togstopp ved stasjonen. Formell nedleggelse var i 1990.

Stasjonsbygningen[rediger | rediger kilde]

Romsdalshorn ble bygget i 1924 og er tegnet av Gudmund Hoel og Bjarne Friis Baastad ved NSBs arkitektkontor. Bygningen er nærmest identisk med andre stasjoner langs banen som f.eks. Marstein og Verma.

Stasjonsbygningen er oppført i uisolert bindingsverk og kledd med liggende panel. I gavlene er det stående vekselpanel. Bygningen har saltak tekt med skifer. Venteromsdøren og gavlvinduene er innrammet av ornamentikk i nyrokokko. Inngangsdørene var fyllingsdører med glassfelt. Første etasje hadde ekspedisjon, telegrafistrom, venterom og to godsrom. Deler av venterommet ble avdelt og tatt i bruk som hvilerom for baneavdelingen i 1975. Andre etasje hadde inngang fra baksiden og rommet en leilighet med kjøkken og tre værelser. Godshuset er en sidefløy til hovedbygningen.

På stasjonsområdet var det ellers privet, uthus og vokterbolig. Etter at stasjonen fikk innvendige toaletter rundt 1960, ble privetbygningen revet.

Gulltransporten[rediger | rediger kilde]

Romsdalshorn stoppested er et viktig kulturminne i Møre og Romsdal på grunn av sin sentrale rolle da Norges gullbeholdning ble sikret etter krigsutbruddet. Da Norge ble invadert 9. april 1940, ble 3 000 gullbarrer (49 tonn) i all hast fjernet fra Norges Bank i Oslo før den tyske invasjonsstyrken nådde frem. Gullet ble sendt med lastebiler til Lillehammer, hvor det ble plassert på et godstog som fraktet den verdifulle lasten til Åndalsnes. På grunn av den stadige bombingen av Åndalsnes, ble toget 20. april sendt til Romsdalshorn stasjon, hvor vognene med gullet ble holdt skjult i tre dager. Natt til 24. april ble den verdifulle lasten hentet av lastebiler som fraktet gullbarrene til Molde hvor britiske krigsskip ventet for å frakte gullbeholdningen ut av landet.[1] Det hadde vært umulig å redde gullbeholdningen dersom Blücher ikke var blitt senket av Oscarsborg festning i Drøbaksundet. Kongen, kronprinsen, regjeringens medlemmer, noen sivile tjenestemenn og general Ruges overkommando flyktet også gjennom Romsdalen og videre til Molde og Tromsø.

Som et minne om disse dramatiske dagene åpnet entusiaster i 2018 et lite museum på Romsdalshorn stasjon, med bl.a. en moderne godsvogn som skal representere vognene som var skjult på stasjonen i 1940.[2][3]

Flytting til Horgheim[rediger | rediger kilde]

Stasjonsbygningen er restaurert, flyttet og gjenoppført som Trollveggen stasjon.

Stasjonsbygningen ved Romsdalshorn ble i 2005 flyttet til Horgheim, der den ble restaurert og skiltet som Trollveggen stasjon.[4] Bygningen står like ved den store rasteplassen under Trollveggen, og like ved jernbanelinjen, men er ikke oppsatt som jernbanestasjon. Flyttingen skyldtes at den nye traséen til Europavei 136 gjennom Romsdalen ble lagt rett gjennom stasjonsområdet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Nedlagt stasjon   Neste stasjon
Raumabanen