Hopp til innhold

Sykkelskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trekantede sykkelskap med inngang fra hver side (Reading, Storbritannia)
Sykkelskap etter førstemann til mølla-prinsippet hvor man betaler per time (El Cerrito, California)

Et sykkelskap eller en sykkelboks er et skap eller en boks der det kan plasseres og låse sykler, vanligvis 1-2 per skap. De er ofte uten innsyn slik at tyver ikke skal bli fristet, beskytter mot været og tilfeldig hærverk.[1]

Det kan være en lettvint måte å få en trygg sykkelparkering, og kan være et rimeligere alternativ til sykkelgarasje. De tilbys vanligvis på steder hvor mange syklister trenger sykkelparkering for lengre tid (som for pendlere i løpet av arbeidsdagen),[2] eller ved knutepunkter som jernbanestasjoner og bussterminaler.

Form[rediger | rediger kilde]

Skapet har vanligvis en grunnflate formet som trekant eller rektangel for å passe til 1-2 vanlige sykler. For eksempel kan en boksmodul være rektangulær med en diagonal skillevegg slik at den får to trekantede rom for en sykkel hver, med dør på hver sin side.

Innsyn[rediger | rediger kilde]

Sykkelskap blir vanligvis bygget med ugjennomsiktige vegger for å unngå å friste tyver, samt beskytte mot vær og hærverk.

Imidlertid har sykkelskap blitt brukt av hjemløse eller til oppbevaring av andre ting enn sykler, og det finnes derfor også sykkelskap med vindu eller gitter for å gjøre det lettere å føre tilsyn.

Låser[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange ulike løsniner for tilgang og låsing. Noen bokser leies ut for en fast periode, mens med andre systemer kan det være førstemann til mølla. Noen er appstyrte,[3] mens andre deler ut kode eller nøkkel, eller krever at man tar med egen hengelås.[4]

Statistikk fra Bay Area Rapid Transit antyder at skap driftet etter førstemann til mølla-prinsippet utnytter kapasiteten 7-10 ganger mer effektivt enn en løsning med eksklusiv tildeling.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Australian Standard AS 2890.3 – 1993 Parking Facilities Part 3: Bicycle Parking
  2. ^ Riding Your Bike to Work or School - On-Campus Bike Lockers (from the University of Washington website. Accessed 2008-08-25.)
  3. ^ Ruller ut smart sykkelparkering i norske byer: «Markedet er enormt» 2020-05-07
  4. ^ BART to install electronic bike lockers (from the Bay Area Rapid Transit website. Accessed 2008-08-25.)