Vedlikehold av hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reparasjon av en husvogn i Oklahoma
Reparasjon av hus etter en flom

Reparasjon av hus innebærer diagnosering og løsing av problemer i et hjem, mens vedlikehold av hus handler om forebyggende arbeid for å unngå slike problemer. Mange typer reparasjoner kan gjøres selv, men andre kan være så kompliserte, tidkrevende eller risikable at huseieren velger søke hjelp fra en håndverker, eiendomsforvalter, entreprenør eller andre fagfolk.

Husreparasjon er ikke det samme som renovering, selv om mange forbedringer kan komme med reparasjon og vedlikehold. Ofte kan kostnadene ved en større reparasjon settes opp mot alternativkostnad der man i stedet gjør en større oppussing der større deler av systemet byttes ut. Dersom man i stedet velger å reparere bør man være obs på at man kan pådra seg teknisk gjeld ved at man vedlikeholder et ineffisient, utdatert eller døende system.

Slitt, oppbrukt, sløv, skitten, tilstoppet[rediger | rediger kilde]

Reparasjon betyr ofte enkel utskifting av slitte eller brukte komponenter som er beregnet på å periodisk fornyes, som for eksempel utbrente lyspærer, utslitte batterier eller overfylte støvsugerposer. Andre reparasjoner kan handle om å gjenopprette til en brukbar tilstand, som ved å skjerpe verktøy, bytte pakning på en lekk kran, tømme vannlås eller takrenner. Noen oppgaver som krever spesiell presisjon, verktøy eller er farlig bør kanskje overlates til fagarbeidere som en rørlegger eller elektriker. Et eksempel på en nødreparasjon er overfylte toalett. De fleste toalett har da en stengeventil under eller bak slik at vanntilførselen kan slås av mens reparasjoner utføres.

Nødreparasjoner[rediger | rediger kilde]

I noen tilfeller er det viktig at man agerer raskt og effektivt for å fikse et problem. Noen eksempler er frosne rør, tett avløp eller lekk tak som kan føre til svært kostbare sekundære skader eller til og med helseproblemer på grunn av mugg hvis de ikke løses i tide.

Periodisk vedlikehold[rediger | rediger kilde]

En del vedlikehold bør utføres periodisk og regelmessig for å unngå kostbare nødsituasjoner. For dette formål finnes det flere forslag til vedlikeholdskalendere.[1] Oppgaver kan innebære inspeksjon, justering, rengjøring eller utskiftning av deler for å sikre at systemer fungerer som de skal, inkludet alarm, varme (lufting av varmeradiatorer), ventilasjon (bytting eller støvsuging av filter), klimaanlegg (rensing av løv), avriming av fryser, støvsuge baksiden av kjøleskap, etterfylling av tørre gulvsluk med vann, rensing av takrenner, utbedre slitt husmaling og kledning, og rensing av sot fra skorsteiner (sistnevnte bør overlates til en feier).

God drift[rediger | rediger kilde]

En huseier bør være oppmerksom på forhold som kan føre til større problemer og iverksette utbedrende tiltak før skade oppstår. For eksempel dersom man begynner å høre uvanlige lyder eller lukter kan det være lurt å prøve å finne kilden siden det kan indikere et begynnende problem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Den ultimate vedlikeholdskalenderen». Hus.no. Besøkt 4. mars 2024.