Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

  rediger Introduksjon

Korea.
Korea.
Satellittfoto.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
mandag
29.
april

  rediger Ukas Korea-artikkel
Lee Wan-Yong signerte og satte seglet til Koreas siste keiser, Sunjong av Korea (Lee Cheok, 이척 李坧) med virkning fra 22. august 1910 (隆熙4年). Tradisjonelt signerte ikke den koreanske monarken avtaler med eget navn. Nå var han imidlertid tvunget til å følge japansk skikk som hadde sitt utspring i vestlig skikk.
Den japansk-koreanske annekteringstraktaten ble signert 23. august 1910 av representanter fra Korea og Japan. Traktaten ble gjort gjeldende fra 29. august samme år og offentliggjort samme dag. Traktaten ble starten på den japanske kolonialiseringen av Korea som varte til slutten av den andre verdenskrig. Traktaten hadde åtte paragrafer, der nummer en lød: «Hans Majestet Keiseren av Korea gjør denne fullstendige og permanente overlatelse til Hans Majestet, Keiseren av Japan, av alle suverene rettigheter over hele Korea».

I det moderne Korea er traktaten vanligvis refert til som «Hanil Hapbang Neugyak (한일 합방 늑약),» som betyr påtvunget (og derfor ugyldig) traktat («neugyak»). Hendelsen kalles for «Gyeongsul Gukchi (경술국치),» som betyr «Ydmykelsen av nasjonen i hundens år.» Dagen da dette skjedde, den 29. august, blir referert til som «Gukchi-il (국치일),» som betyr «dagen med nasjonal skam».

  rediger Ukas biografi
Sohn Kee-chung.
Sohn Kee-chung.
Sohn Kee-chung (født 29. august 1912 i Sinŭiju, Korea, død 15. november 2002 i Seoul) var i 1936, sammen med lagkameraten Nam Sung-yong den første koreanske OL-medaljevinneren gjennom tidene. Korea var under japansk herredømme, og etter påtrykk fra Japan måtte Sohn Kee-chung delta under det japanske navnet Kitei Son. Da Sommer-OL 1988 ble arrangert i Sohns hjemland, brakte han fakkelen med den olympiske ild inn på stadion.
   Utvalgt sted
Risåkre i Geochang.

Socotrarevet er et undersjøisk rev 4,6 m under havoverflata ved fjære sjø, som ligger i Østkinahavet. Revet er gjenstand for en grensekonflikt mellom Sør-Korea, som anser den for å ligge innenfor landets økonomiske sone. Det samme gjør Kina. Sør-Korea referer til revet som Ieodo (이어도/離於島; MR: Iŏdo) eller Parangdo (파랑도/波浪島; MR: P'arangdo), mens Kina referer til revet som Suyan Rock (苏岩礁). Revet er i dag fundament for Korean Ieodo Ocean Research Station.

Revet ligger 149 km sørvest for Maradoøya som ligger like ved Jejuøya.

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...Geobukseon (bildet) var en type marinefartøy, som i første rekke ble benyttet mot japanske pirater og invasjoner mot Koreas kyst ?
Geobukseon.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia

로센보르그 BK(Rosenborg Ballklub)는 트론헤임를 연고로 하는 노르웨이의 축구 클럽이다. 이 축구단은 1917년 창단되었다. 현재 티펠리겐에 속해 있으며 06-07시즌은 1위로 마감하였다.

로센보르그는 1917년에 오드 (Odd)라는 이름으로 창단되었다. 로센보르그는 리그 우승 20회와 컵 대회 우승 9회 기록을 보유하고 있으며, 노르웨이의 강력한 팀 가운데 하나이다. 로센보르그의 리그 13회 연속 우승은 라트비아의 스콘토 리가의 14회 연속 우승에 이어 두 번째 기록이다. 두 팀의 기록 모두 2005년에 1위자리를 빼앗기며 끝나고 말았다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
Jeju.
Jeju.
Parti fra Jejuøya.
  rediger Utvalgt kart
Koreas historiske provinse.
Koreas historiske provinse.
Koreas historiske provinser, der grensene stort sett er uendret siden 1413
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker