Portal:Nord-Amerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Nord-Amerikaportalen

Nord-Amerika er et av verdens sju kontinent, og avgrenses av Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest. Kontinentet er det tredje største i areal, og det fjerde største i innbyggertall.

Nord-Amerika okkuperer den nordlige delen av landmassen som er vanligvis referert til som «den nye verden» – den vestre hemisfære. Nord-Amerikas eneste landskobling er til Sør-Amerika.

Det nordamerikanske kontinentet blir ofte delt opp i følgende subkontinenter: Antillene, Nord-Amerika og Sentral-Amerika.

Nord-Amerika har et areal på 24 709 000 km², mens befolkningstallet er anslått til å være mer enn 528 millioner  (2008).

  rediger Verdensdelportaler
  rediger Utvalgt artikkel
Iztaccíhuatl, en vulkan i la Cordillera Neovolcánica

De forente meksikanske stater eller Mexico (på spansk Estados Unidos Mexicanos eller México, også skrevet Méjico) er en nordamerikansk republikk som grenser mot USA i nord og Guatemala og Belize i sørøst. I vest ligger Stillehavet og i øst ligger Mexicogolfen og det Det karibiske hav.

Landet har over hundre millioner innbyggere. Rundt 20 millioner av dem bor i og rundt hovedstaden Mexico by. Landets høyeste fjell er vulkanen Pico de Orizaba.

Mexico er en politisk enhet som oppsto på 1800-tallet. Selv om noen forfattere omtalte seg selv som meksikanere tidligere enn dette, var det ikke før landet ble selvstendig at navnet Mexico ble tatt definitivt i bruk.

Helt siden landet ble en føderalstat, er det offisielle navnet Estados Unidos Mexicanos («De forente meksikanske stater»). Grunnloven fra 1824 bruker imidlertid også navnet Nación Mexicana «Den meksikanske nasjonen». Grunnloven fra 1857 gjør bruken av navnet República Mexicana («Den meksikanske republikken») offisiell, men i teksten brukes også Estados Unidos Mexicanos. Den gjeldende grunnloven fra 1917 gjør det klart at landets offisielle navn er Estados Unidos Mexicanos.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt biografi
Dette oljemaleriet av Chester Harding fra 1820 er det eneste portrettet av Daniel Boone som ble laget under hans liv.

Daniel Boone (født 22. oktober 1734, død 26. september 1820) var en amerikansk pioneer og jeger hvis grensearbeid gjorde ham til en av de første folkeheltene i USA. Boone er mest kjent for sin utforsking og bosetting av det som i dag er den amerikanske staten Kentucky, som på den tiden var bortenfor de vestlige grensene til de tretten koloniene. På tross av motstand fra indianerne, som opprinnelig hadde Kentucky som sin jaktmark, stormet Boone i 1775 nedover Wilderness Road via passasjen Cumberland Gap og inn i Kentucky. Der grunnla han Boonesborough, en av de første engelskspråklige bosettingene vestenfor Appalachene. Ved slutten av 1800-tallet hadde mer enn 200 000 mennesker inntatt Kentucky ved å følge ruten som var brukt og oppmerket av Boone.
Biografiarkiv

  rediger Land i Nord-Amerika