Awaken (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Awaken»
AlbumGoing for the One
Artist, bandYes
Utgitt1977
Innspilt1977
Sjangerprogressiv rock
Lengde15:31
PlateselskapAtlantic
Komponist(er)Steve Howe, Jon Anderson
Låtskriver(e)Jon Anderson og
Steve Howe
Produsent(er)Yes

«Awaken» er en sang skrevet av Jon Anderson og Steve Howe fra det engelske progressiv rock-bandet Yes, utgitt på bandets album Going for the One fra 1977. Dette er albumets lengste sang med 15 minutter og 31 sekunder, og regnes som Yes' siste episke verk på 1970-tallet. Innspillingene ble gjort av kirkeorgelet i St. Martins Church i Vevey i Sveits.

Vokalist og sangens medkomponist Jon Anderson har gitt uttrykk for at han synes denne sangen er bandets beste: «Vi hadde en hit-plate! Jeg elsket å høre på «Awaken», endelig hadde vi laget et mesterverk.»[1]

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen begynner med et pianostykke som minner om orientalsk musikk, før det glir over i et rolig parti med Pedal steelgitar og vokal, ofte kalt «High Vibration». Dette punkteres av en rask introduksjon av elektrisk gitar, som først går skalaer før tempoet økes, og sammen med trommer og bass går over i et nytt orientalsk tema. Vokalen kommer etter hvert, nesten svevende på toppen av musikken.

Musikken blir gradvis mere overskygget av perkusjonsinstrumenter før dette temaet blir igjen punktert, nå av en staccato bass som fungerer som overgang til et monotont og repetetivt tema på harpe. Over dette spilles en solo på kirkeorgel, som etter hvert får med seg resten av instrumentene i det neste temaet som sakte bygger seg opp mot et crescendo. Helt til slutt kommer en forlenget versjon av temaet «High Vibration» og sangen avsluttes med en enkel og kort jazz-lignende gitarsolo. Teksten er spirituell og kosmisk,[2] som så mange av Jon Andersons tekster.

Som flere av bandets sanger, har denne en meget kompleks harmonisk og rytmisk struktur, i tillegg til en enigmatisk tekst som er åpen for tolkninger. I likhet med en annen sang fra Going for the One, «Parallels», spiller Rick Wakeman på kirkeorgel. Ifølge opplysningene fra innercoveret til ny-utgivelsen fra 2003, ble innspillingene av kirkeorgelet gjort i St. Martins Church i Vevey i Sveits.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

En tidlig versjon av sangens åpningsvers ble fremført under to konserter i 1975 under tittelen «High Vibration».[3] Denne versjonen var kort, omkring ett minutt lang, og ble brukt som introduksjon til sangen «The Gates of Delirium» fra albumet Relayer. Denne versjonen ble fremført med vokal av Jon Anderson, gitar av Steve Howe og mellotron av Patrick Moraz.

«Awaken» i sin ferdige og kjente form ble spilt på samtlige av bandets konserter mellom utgivelsen i 1977 og til 1979, da Jon Anderson og Rick Wakeman forlot bandet. Sangen kom ikke tilbake før under Union-turneen i 1991. Senere på 1990-tallet og frem til 2004 ble sangen jevnlig fremført under Yes' konserter, siste gang 12. april 2016 i San Francisco.[4]

Offisielle konsertopptak av «Awaken» finnes på:

Versjon på ny-utgivelsen fra 2003[rediger | rediger kilde]

En innspilling av en tidlig versjon av «Awaken» under arbeidstittelen «Eastern Number» finnes som «bonus-spor» på ny-utgivelsen av albumet Going for the One fra 2003. Denne versjonen er en innspilling av øvelse i studio, og inneholder de fleste elementene fra den ferdige versjonen. Denne versjonen er 12 minutter og 16 sekunder lang og mangler midtpartiet med harpe og kirkeorgel.

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1977 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jon Andersons biografi: The Early Years Arkivert 19. juli 2009 hos Wayback Machine.
  2. ^ Teksten til «Awaken»
  3. ^ «Forgotten Yesterdays». Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. 
  4. ^ «Forgotten Yesterdays». Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]