Portal:Oseania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Oseaniaportalen

Oseania er den minste av de sju verdensdelene, og består hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørøstlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt. Etnologisk blir de mindre øygruppene i regionen delt inn i Melanesia, Mikronesia og Polynesia. Oseania har et flateinnhold på 9 008 458 km² og et folketall på 35 834 670. Australia står for mesteparten, henholdsvis 7 686 850 km² og 19 546 792 innbyggere.

  rediger Verdensdelportaler
arkiv   Utvalgt artikkel
Moai på Rano raraku

Påskeøya (på polynesisk Te Pito o te Henúa («Verdens navle») eller Mata-ki-te-Rangi («Øyne mot himmelen»); på språket Rapa Nui heter øya Rapa Nui (Store Rapa), på spansk Isla de Pascua) ligger i det østlige Stillehavet, 3515 km vest for det kontinentale Chile, og 2075 km øst for nærmeste befolkede land Pitcairn, noe som gjør øya til et av verdens mest isolerte steder. Påskeøya er under chilensk styre, og er underlagt regionen Valparaiso, sammen med sin nærmeste nabo Sala y Gomez som ligger 400 km øst. Øya er mest kjent for de gamle statuene som kalles moaier, og som finnes rundt hele kystlinjen av øya.

Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Edmund Hilllary i 2004.

Edmund Percival Hillary (født 20. juli 1919, død 11. januar 2008) var en newzealandsk fjellklatrer og oppdager. Han er mest berømt for å være den første til å bestige Mount Everest (8850 moh). Han klatret Everest 29. mai 1953 sammen med sherpaen Tenzing Norgay.

Hillary var den første levende newzealenderen som har blitt avbildet på en seddel.

Hillary besteg i alt ti forskjellige topper i Himalaya på senere reiser i 1956, 196061 og 196365. Han var også med på Det britiske samveldets ekspedisjon til Sydpolen.

Les mer

arkiv   Utvalgt land/område

Niue er en øy i det sørlige Stillehavet. Den er allment kjent som «Polynesias klippe». Selv om Niue er selvstyrt, er øya løst assosiert med New Zealand. Niue ligger 2400 km nordøst for Auckland og 3900 km nordøst for Sydney i et triangel mellom Tonga, Samoa og Cookøyene.

Niue er verdens største korallatoll over vann. Terrenget på Niue består av bratte kalksteinsklipper langs kysten, med ett sentralt platå. Det meste av regnet som faller her kommer mellom november og april.

Les mer

  rediger Land i Oseania


  rediger Visste du at…

... rockebandet AC/DC er fra Australia og ble dannet i desember 1973?

  rediger Relaterte portaler
arkiv   Utvalgt bilde
Auckland.
Auckland.
Utsikt over New Zealands største by, Auckland
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Kategoritre
   Utmerkede og anbefalte artikler